Sevgi,Saygı ve Huzur

Sevgi,Saygı ve Huzur

  Çocukları, aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için barış masasına yönlendirin. Çocuklar ara sıra kardeşleri ya da arkadaşlarıyla tartışırlar. Bu bir oyunda önce kimin oynayacağı kadar basit bir konu olabileceği gibi, arkadaşlık gibi daha önemli bir konuda da olabilir. Bazen birbirleriyle konuşamayacak kadar öfkelendikleri olur. İşte bu noktada barış masası devreye girer. Çocuklar burada belli kuralları takip ederek sakinleşirler. Bu sayede, meseleyi uygarca tartışırlar. Barış masası genelde çocukların boyuna uygun, iki sandalyeli bir masadır. Masadaki zil, çiçek veya herhangi bir nesne, barışı temsil eder. Bu bir gül, zeytin dalı ya da güvercin de olabilir. Masada yer yoksa iki sandalye bile yeterlidir. Hatta odanın bir köşesine serilecek bir halı ya da merdivenlerdeki belli bir köşe bile bu iş için uygun olabilir. Çocuklar barış masasına alıştıklarında, ihtiyaç doğunca kendiliklerinden masanın başına geçebilirler. Bazen de anne baba ya da büyük kardeşler çocuklara, sorunlarını barış masasında çözmelerini tavsiye ederler. Masaya oturulunca kendini mağdur hisseden çocuk, bir elini masaya diğer elini kalbine koyar. Bu, onun doğruyu söyleyeceği anlamına gelir. Sonra diğer çocuğa bakarak ona isminle hitap eder. Olanlar hakkında neler hissettiğini söyler. Anlaşmazlığın nasıl giderilebileceğini ifade eder.

 

Daha sonra, ikinci çocuğun sırası gelir ve aralarında bir anlaşma sağlanana kadar diyalog devam eder. Mesele halledilemezse anne baba veya büyük bir kardeş arabuluculuk yapar. Yine bir çözüm bulunamazsa taraflar, aile konseyinin toplanmasını isteyebilirler. Aile konseyinde, aile üyeleri hikâyeyi her iki taraftan da dinler. Szmek Zehra cak için kapıştılar: canini acıtıyorlar: tekrarlamak Çocukların barış masasından öğrendiği; yaşları, boyları veya ailedeki pozisyonlarına bakılmaksızın, olayların çocukların bakış açısıyla dinleniyor olmasıdır. Ayrıca kendilerine adilce davranılmasını da beklerler. Böylece tartışmaların dürüst bir yaklaşımla, iyilikle halledilebileceğini öğrenirler. Evdeki uyum ve işbirliği atmosferi korunmuş olur.

 

Barış ve Uyum:Barış masası,çocukların beraberce uyum içerisinde çalıştıkları ortamı nasıl muhafaza edebileceklerini öğrenmelerine yardımcı olur.